Hvad er Curly Girl Metoden?

Curly Girl Metoden, handler om at behandle & elske sine krøller med den ultimative respekt. Dette betyder, at fuldstændigt udelukke høj varme, silikoner, udtørrende sulfater, udtørrende alkoholer, voks og børster. Det kan være en kæmpe omvæltning at skulle bryde & ændre sine rutiner og dårlige vaner, men med tiden vil dine krøller takke dig, og du vil elske dine krøller ubetinget.

Derfor anbefaler jeg at du udelukkende bruger CG godkendte produkter i din styling samt pleje og vask. Du skal vaske i det man kalder “Co-wash” eller som nogen kalder det “Vaskebalsam”. Dette er den mest skånsomme måde, at rense håret på, da man undgår produkter, som kan strippe håret for dets naturlige olier. Derudover kan du vaske det, i det man kalder ’’Low-poo’’ som er en meget skånsom shampoo, til metoden, som renser lidt mere og det er især godt til at få hovedbunden ren. Nogen kombinere de to måder at vaske sir hår på.

  

HVORDAN VIRKER DET SÅ?

Årsagen til, at Curly Girl metoden er så effektiv, er at det giver dit hår mulighed for at beholde alle dets naturlige olier. Produkter med udtørrende sulfater, silikoner og udtørrende alkoholer, dræner dit hår for de naturlige olier og gør derfor krøllerne kruset, udefineret og tørre. Ved at undgå overstående ingredienser kan du hjælpe dit naturlige hår til, at genfinde styrken og få livet tilbage i dine krøller igen.

  

HVEM HAR OPFUNDET DENNE GENIALE METODE?

Det har en kvinde ved navn Lorraine Massey.

Lorraine Massey er selv frisør og har mange års erfaring med krøllet hår. Hun fandt hurtigt frem til, at især krøllet hår ikke har godt af ingredienser som udtørrende sulfater, silikoner, udtørrende alkoholer og voks.

“Frizz er bare en krølle, der venter på at ske.” – Lorraine Massey

 

 

DO’S & DON’TS

Curly Girl Metoden er et sæt af do’s & don’ts og ingredienser som man skal undgå og ingredienser man skal omfavne. Dette vil forbedre og opmuntre det naturlige krøllemønster i dit hår.

Mange mennesker, der har bølget hår vil i starten af deres rejse med krøllet hår, opdage, at de faktisk har virkelig krøllet hår!

 

DO THIS:
 • Co-Wash: Dette er et rensende balsam, du kan også bruge et CG-godkendt balsam i stedet for shampoo til at vaske dit hår. Det har mange af de rensende fordele ved en shampoo uden de hårde, udtørrende ingredienser.
 • Hvis du mener, at en co-vask kan være for tung til dit hår, skal du bruge en CG-godkendt shampoo eller “low poo” i stedet. Uanset hvad du vælger, skal du sørge for, at de ikke har nogen af ingredienserne, som ikke må være i produkterne.
 • Brug fingrene eller en hovedbunds børste til forsigtigt at skrubbe din hovedbund for at fjerne ophobninger, olier eller produktrester i hovedbunden. Her kan du bruger et detangler.
 • Brug naturlige blødgøringsmidler, såsom kokosnøddeolie og sheabutter (især til afrohår), og lettere olier som jojobaolie, olivenolie og grapeseed oile (især til krøllet hår). Kig ingredienslisten bag på produktet og se om de er i.
 • Brug proteiner.
 • Befugtningsmidler som honning og glycerol, dette kan du tjekke bag på dine produkter som de indeholder.
 • Fugtighedsingrediens såsom Aloe Vera.
 • Schrunch eller Rake dine produkter ind i dit hår for at opmuntre dit krøllemønster i stedet for at børste produkter gennem dit hår, hvilket vil trække krøllen ud.
 • Brug et mikrofiberhåndklæde, et bomuldshåndklæde eller en bomulds T-shirt i stedet for et almindeligt håndklæde.

 

DON’T DO THIS:
 • Vask ikke dit hår for meget – maks. to til tre gange om ugen.
 • Brug ikke noget, der indeholder skrappe sulfater, som normalt findes i shampooer.
 • Brug ikke, ikke-vandopløselige silikoner, som normalt findes i balsam og stylingprodukter.
 • Brug ikke for høj varme, det skader håret. Jo højere varmen, desto større er skaden, så brug lav varme.
 • Børst ikke eller kam dit hår, da dette trækker hårets naturlige krøllemønster ud. Nu bruger mange Curly Girls en bredtandet kam eller en modificeret Denman-børste til at arbejde balsam gennem håret inde i bruseren.
 • Brug ikke almindelige håndklæder, de forårsager masser af krus – uanset hvor blid du er.
 • Brug ikke udtørrende alkoholer, de tørrer håret ud, men husk at det ikke alle alkoholer der udtørrer håret.

  

MY TOP TIPS 

Den vigtigste ting at huske er, at denne metode kræver tid og tålmodighed.

Og her mener jeg ikke uger, men måneder og nogle gange år før, at dit hår opnår sit bedste og fuldt krøllede potentiale. Husk, at når du glatter dit hår, vil det kunne skade dit krøllemønster så meget, at det kan tage to uger, at komme sig igen.
Så forestil dig hvad år med udglatning og hård føntørring gør ved dit hår!

Det handler om applikationen snarere end produkterne!

Tag billeder af dit hår vådt med produkter i, og tør det, og når du har SOTC, så tag et billede mere. Husk at holde øje med hvilke produkter / teknikker du bruger, i forhold til når du har en dårlig hårdag og har lyst til at give op på Curly Girl metoden & omvendt også når dit hår sidder perfekt.

 

 

KRØLLE TYPE

For at finde de bedste produkter, som passer til dit hår, skal du kende din krølletype. Det kan være en udfordring, at finde frem til netop din krølletype.

Krølletyperne forklares i Curly Girl: The Handbook. Generelt er type 2 (a, b og c) bølget. Mange europæiske, kaukasiske mennesker har denne hårtype, hvis de overhovedet har krøllet hår.

Jeg læste for nylig, at kun 15% af europæerne har naturligt krøllet hår! Type 3 (a, b og c) er det, de fleste forstår som krøllede. Type 4 (a, b og c) er coily, struktureret krøller eller afrohår.

AFRO VS. CURLY

Afrohår er meget forskelligt i sin struktur i forhold til krøllet hår, men teknikkerne og metoden er stort set de samme.

 

 

 

 

TYPE 2 | BØLGER / WAVES

Krøller af type 2 er bølget og løst, næsten strakt-krøllede krøller. Tænk på den hotteste hårtrend i de seneste år, boho-bølger.  Bølget struktur af type 2 er ikke helt lige og ikke helt krøllet, med spektret af hår, der spænder fra løse krøller til grove, tykke S-formede bølger kombineret med krøller. Tekstur af type 2 er typisk fladere ved roden og ligger tæt på hovedet og bliver mere krøllet fra ørerne og ned. 

 

2a er det mest subtile krøllede hår mønster / -type, en svag bølge eller knæk i håret.
Dine bølger er fine og tynde med en løs, spændt struktur.

HURTIGE TIPS • Din mangel på volumen og definition betyder, at produkter nemt kan veje dem ned, og hårstrået kan blive lige, så brug lette stylingprodukter som mousses og geler.

2b er løse og bøjelige S-formede tråde, men stadig mere af en bølge end en krølle. Dit hår er for det meste lige ved rødderne og falder i mere definerede S-formede bølger fra mellemlængder til ender. Det er en medium struktur med lidt krusning på kronen.

HURTIGE TIPS • Plop dit nyvasket hår, for mere definition.

2c er mere definerede S-formede krøller, der starter fra roden. Dine bølger er mere definerede og starter ved rødderne som med krøller og slangekrøl. Denne struktur er typisk tyk eller grov og er tilbøjelig til krusende.

HURTIGE TIPS • Rake dit hår og brug fugtgivende og forseglende stylingprodukter

  

TYPE 3 | KRØLLER / CURLS

Type 3 krøller er fjedrende, hoppende definerede krøller.

Type 3 krøllet hår spænder fra en let krøllet tilstand til stramme, krøllede ”slangekrøller”, og har normalt en kombination af teksturer. De er definerede og fjedrende, med mere højde og volumen ved roden end type 2 krøller.

3a krøller er mere definerede og mindre langstrakte end type 2 bølger, men snarere en mere kompakt, hoppende S-for, i form af en slags blød slangekrølle.

Du har store, løse krøller & spiraler. Dine krøller har en tendens til at være skinnende og med en veldefineret S-form.

HURTIGE TIPS • Drej små dele af krøller rundt o din finger, mens håret stadig er vådt, for at definere dem mere.

3b krøller er definerede hoppespiraler.

Dine fjedrende krøller kan variere fra spiralkrøller til prop træk krøller. De er omfangsrige og har en omkreds, der ligner en tynd tus. Hår af type 3b har en tendens til at være grov og tæt.

HURTIGE TIPS • Brug en fugtighedsblokerende stylingcreme eller stylingmælk til at mindske krusning.

3c krøller er strammere, prop træk-lignende krøller – stramme slangekrøller.

Dette omtales ofte som krøllet coily / spolekrøl og har en tendens til at være meget tæt prop træk krøl, der har omkredsen af ​​en blyant eller et strå. Hår af type 3c har en tendens til at opleves mest i volumen.

HURTIGE TIPS • Forsøg forsigtigt og sikkert en udstrækning uden varme ved hjælp af f.eks., en Twist out, bantu-knot out, flexi rod sæt eller perm rod sæt.

  

TYPE 4 | SPOLE KRØLLER / COILS

Krøller af type 4, ofte benævnt afro-tekstureret hår, er kompakte spole krøller, der spænder fra stramme S-formede til Z-formede krøller. Dette krøllemønster /- type, har normalt masser af volumen og er meget udsat for sammenfiltringer.

Type 4 coily /spolekrøl hår er enten fint og tyndt eller senet og groft med tætpakkede spolekrøller. Coily hår kan virke robust, men det er faktisk den mest skrøbelige hårtekstur, fordi håret har færreste lag i skællaget som beskytter det mod tørhed. Det største problem er at bevare fugtighed, og at undgå sammenfiltringer og modvirke svind.

4a krøller er som slangekrøller, men mere kompakte og tætte.

Dine tætte, fjedrende spolekrøller er enten senet eller fine og har omkredsen af ​​en hæklenål. De er tæt opviklet med et synligt S-mønster.

HURTIGE TIPS • Brug tykkere naturlige blødgøringsmidler for at gøre det nemmer efter din vask, brug en twist-out eller bantu-knot-out efter vask.

4b krøller følger et Z-formet mønster, som er mindre defineret, men meget opviklet.

I stedet for at krølle sig eller vikle sig i S-former, bøjes dit hår i skarpe vinkler som bogstavet Z. Krøllen er strammere og mindre defineret, håret spænder fra fint og tyndt til senet og groft.

HURTIGE TIPS • For-poo med en olie for at hjælpe med at bevare naturlige olier i din hovedbund.

 

4c krøller er det strammeste krøllemønster, og her kan der dannes Locs. Locs er hvor håret danner en form for ’’reb’’ lignende hår.

Dit tætpakkede hår ligner en 4b, men oplever mindre definition og mere svind. Den tæt opviklede hårstruktur spænder fra superfin, tynd og blød til senet og grov.

HURTIGE TIPS • Brug en cremet fugtighedsbevarende styling til at give maksimal beskyttelse mod udefra påvirkende elementer & For-poo dit hår og hovedbund.

 

HÅRPORØSITET

Porøsitet betyder hvor godt dit hår er i stand til, at absorbere og holde fugt.

Porøsiteten påvirkes af det fleksible ydre hårlag, kaldet skællag, som bestemmer, hvor let fugt og olier kan passere ind og ud af dit hår.
For de fleste er porøsitet genetisk, men det kan også påvirkes af eksterne faktorer som sol-eksponering, varmebehandling og kemisk behandling.

At kende dit hårs porøsitet kan hjælpe dig med, at vælge de rigtige produkter til, at holde dit hår godt fugtigt, smidigt, stærkt og skinnende.

 

 

HVILKEN PORØSITET HAR MIT HÅR?

Du kan anvende disse to metoder til, at finde ud af hvilken porøsitet dit hår har:

Float Test: Tag et par hårstrå fra din kam eller børste, og kom dem i en skål med vand. Lad dem trække i 2-4 minutter.
Hvis dit hår flyder, har du lav porøsitet. Hvis det synker, har du høj porøsitet.

Slip’n’Slide-test: Tag et hårstrå, og skub fingrene op ad strået (mod hovedbunden). Hvis du føler små stød undervejs, betyder det, at dit skællag løftes, og at du har en høj porøsitet. Hvis dine fingre glider glat, har du hår med en lav porøsitet.

 

LAV PORØSITET

Hår med lav porøsitet har et tæt bundet skællag med et overlappende lag, der ligger fladt. Denne type hår betragtes normalt som sund og er ofte meget skinnende, især når det er mørkt i farven.
Hår med lav porøsitet afviser fugt og er svært, at behandle da det modstår indtrængning af kemikalier.

Hår med lav porøsitet er også tilbøjelige til, at opbygge proteinrige dybe konditioneringsprodukter hvilket kan gøre, at det føles stift og strålignende. Hold dig til proteinfrie, daglige co-wash eller low-poo med fugtighedsbevarende midler såsom glycerin eller honning.

Hår med lav porøsitet kræver fugtighedscremer rig på blødgøringsmidler, såsom sheasmør, jojobaolie, kokosnøddeolie. Det drager også fordel af fugtighedsprodukter, der tiltrækker og holder fugt i dit hår.
Vælg lettere, væskebaserede produkter, såsom hårmælk, der ikke sidder på dit hår og efterlader det fedtet.

 

 

Læs mere i blogindlægget ''Her er 5 ting, du skal vide, hvis du har hår med lav porøsitet''

 

MEDIUM PORØSITET

Hår med medium porøsitet er den type, der kræver mindstvedligeholdelse.

Skællaget er løsere, så rigtige mængde fugtighed kan trænge ind, mens den forhindrer for meget i, at undslippe. Hår med normal porøsitet har en tendens til at holde styling godt og kan gennemtrænges og farves med gode resultater. Over tid kan disse processer dog skade dit hår og øge dets porøsitet.

Lejlighedsvis bør man gør brug af hårkure med protein, men proteiner bør ikke inkluderes i dit daglige rutiner.

  

 

HØJ PORØSITET

Høj porøsitet kan enten være en iboende egenskab ved hår eller resultatet af skader på grund af kemisk behandling, grov behandling eller miljøskade.
Hår med høj porøsitet har huller i skællaget og lader for meget fugt trænge ind og ud af dit hår, hvorfor det efterlades med et kruset udtryk og sammenfiltring i fugtigt vejr.

Selv få behandleringer af håret med badning, svømning og vask med shampoo kan skabe større skader og brud på grund af den store mængde fugt, som meget porøst hår kan absorbere.

Sørg for at bruge Anti-fugtningsmidler i klima med høj varme og fugtighed. Dette vil hjælpe med, at forsegle dit beskadiget skællag og forhindre det i, at absorbere overskydende fugt i luften.

Da meget porøst hår også let kan miste fugt, er det vigtigt at bruge leave-in conditioner som ’’fugtighedscreme’.

Hvis du lægger produktet i lag, hjælper det dit hår med, at holde fast i den fugtighed du giver det. Du kan endda følge op med et tungt lag ’’hårsmør’’ for, at hjælpe med, at udfylde hullerne i dit skællag og yderligere beskytte dit hår mod at miste for meget fugt.

 

HVORFOR PORØSITET BETYDER NOGET!

Porøsitet er dit hårs evne til, at absorbere og fastholde fugt, olier eller kemikalier såsom fx. farve.
Lav, medium og høj porøsiter er forskellige grader af porøsitet som fortæller noget om dit hår, ud fra forskellige faktorer såsom vaner, mekanisk manipulation og farvebehandling i forskellige grader. 

 • Lav porøsitet – hårets skællag er stramme og meget modstandsdygtige over for vand og andre former for fugt. Personer med lav porøsitet klager ofte over produkter, der blot “sidder på deres hår.”
 • Medium (normal) porøsitet – har let ved, at absorbere fugt, olier og kemikalier. Hår med medium porøsitet har en tendens til, at holde på fugtigheden, skinne og absorberer farve og kemikalier, bedre end hår med lav eller høj porøsitet. 
 • Høj porøsitet – skællaget i håret er højt hævet eller flosset og kan derfor hurtigt absorberer fugt. Ulempen er, at fordi skællaget er hævet kan du hurtigt miste fugtigheden. Ofte er denne hårtype beskadiget af hårde kemikalier, farvestof eller blegemiddel, høj varme eller barske shampooer. 
  Når skællaget er aggressivt hævet, ’’griber’’ hårstrående nemmere hinanden og bliver let sammenfiltrede.

  

Læs blogindlægget om nogen af de forskellige måder at style dine krøller på her:  ’’Forskellige stylings teknikker til dine elskede krøller’’ 

Læs også blogindlægget ’’ Curly Girl Ordbogen’’

 

God fornøjelse med dine krøller og husk, at under kategorien Curly Girl, finder du alle de produkter vi anbefaler (og som er godkendt) til Curly Girl metoden.

Håber det har givet dig en ide om hvad Curly Girl Metoden er og nogle af de mange aspekter der findes indenfor denne ’’hår livstil’’ 

 

Herunder finder du nogle af de mest populære Curly Girl produkter - klik på produktet for at læse mere:

Empty content. Please select category to preview