Nordic Superfood - Knæk farvekoden...

At spise i henhold til regnbuens farver er vigtigt for at få maksimal ernæring. De forskellige farvepigmenter - også kaldet pylophenoler - har mange sundhedsfremmende virkninger. 

Nedenfor kan du læse mere om farverne og hvilke egenskaber de forskellige bær har. 

 

RØD 

Rød til hjertet - Farvepigmenter: Lycopen, Resveratol

Røde bær fra naturen er normalt rige på lycopen , en stærk antioxidant. Lycopen kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft og osteoporose. Lycopen har i tidligere undersøgelser været knyttet til en beskyttende virkning mod kræft i prostata, mave og lunger. Kan også give intern solbeskyttelse ved at blokere UV-stråling. 

Resveratrol er også en antioxidant og en plantepolyphenol, der findes i røde bær. Der er rapporteret om en række gode sundhedseffekter, såsom antiinflammatoriske, neurologiske, kræfthæmmende, virushæmmende og endda anti-aging effekter. 

 

Lingon: Lingonbær er fyldt med antioxidanter og indeholder vitamin A, B, C, E og K. Lingonbær har et naturligt højt fiberindhold, som derfor hjælper med at forbedre fordøjelsen. De indeholder også næringsstofferne calcium, magnesium, jern, natrium og kalium. Det hjælper med at holde blodsukkeret lavt, sænker blodtrykket og kolesterolniveauet til behandling af blærebetændelse og nyresygdom. 

Tranebær: Tranebær er fulde af antioxidanter og andre vitale biostoffer, herunder reservatol, som også virker antioxidant i kroppen og menes at være i stand til at modvirke angreb fra bakterier. En rigelig mængde C-vitamin, jern, zink og folsyre er også inkluderet i tranebær, og gør derfor bæret virkelig nærende.

Ribs: Røde ribs er ligesom enhver anden bær, en fantastisk mad med meget ernæring. Hvad der adskiller røde ribs er det høje indhold af C-vitamin. C-vitamin er blandt andet nødvendigt til produktionen af ​​kollagen, som skaber en sund hud. Derudover er ripsene fyldt med mineralet kalium, hvilket er godt for hjertet og hjælper med at stabilisere blodtrykket.

 

GUL 

Gul til  fordøjelse og hudelasticitet.  Farvepigmenter:  Carotenoider

Carotenoider  er en type farvepigment, der giver frugt og grøntsager en gul-orange farve. Carotenoider absorberes gennem mad og kan derefter omdannes i kroppen til vitamin A, hvilket er nødvendigt f.eks. til øjenfunktion. 

Gule bær er også fulde af  C-vitamin ,  en antioxidant, der beskytter celler mod oxidativ stress, er godt for immunsystemet og nødvendigt for at opretholde dit energiniveau. Derudover   bidrager C-vitamin til kroppens absorption af jern.

 

Havtorn: Havtorn er en stærk, nærende Superfood. Mængden af ​​C-vitamin i en enkelt lille havtorn bær er lige så meget som i fem appelsiner. Havtorn er en rig kilde til flere eftertragtede fedtsyrer, såsom Omega 3, 6, 7 & 9. Havtorn kan have en anti-aldringseffekt, og i kosmetikindustrien bruges havtornolie til skønhedsformål til at forynge huden gennem hudcelleregenerering.

Hyben: Hyben betragtes som et af de nordiske superbær med dets nærende plantestoffer. 2 dl hyben indeholder så meget C-vitamin som 1 kg citroner. Hyben har vist sig at være meget effektiv  mod ledsmerter og betændelse ved reumatiske problemer og slidgigt. 

Murbær: Murbær indeholder op til fire gange så meget C-vitamin som en appelsin. 100 gram tyttebær dækker næsten hele det daglige behov. Derudover indeholder de fiber, magnesium, zink, kalium og beta-caroten. Murbær indeholder også meget jern, som hjælper med at forbedre kroppens cirkulation.

  

BLÅ 

Blå for nervesystemet. Farvepigment: Anthocyanin

Lilla og blå mad er især god til at modvirke kræftceller i kroppen. Blå bær er rige på anthocyaniner . Undersøgelser viser, at disse beskytter kroppens celler mod frie radikaler og derfor kan have en stærk anti-aging effekt. De menes at være særligt beskyttende for øjnene, hjernen og forhindre hjerte-kar-sygdomme.

 

Blåbær: Blåbær har altid været populær inden for folkemedicin, og i dag indeholder flere kosttilskud blåbær. Der er flere forskningsundersøgelser, der viser, at blåbær er gode for nerveceller både i hjernen og i øjet. Bærene indeholder nogle af vores mest kraftfulde antioxidanter, der blandt andet fungerer som beskyttende stoffer for vores celler. Det er det intense blå farvestof, der er mest effektivt. En undersøgelse viser, at 1¼ dl blåbær (svarende til ca. 1 spiseskefuld blåbærpulver) om dagen kan gendanne hukommelse og koordination. 

Solbær: Solbær er fyldt med antioxidanter, vitaminer (meget højt C-vitamin) og mineraler. Den mørke skygge kommer fra antioxidantantocyaniner og carotener.  

Aronia: Aronia er et bær, der vokser på buske med en lang historie som lægeplante i Europa.  Bæret er rig på vitaminer B, C og E samt mineraler. Den indeholder store mængder nyttige antioxidanter, der styrker immunforsvaret. 

 

GRØN 

Grøn til rensning. Farvepigmenter: Klorofyl 

De grønne grøntsager er gode til at rense systemet og holde toksiner væk. For eksempel  er det blevet vist, at klorofyl forhindrer de negative virkninger af stråling og også opsamler og fjerner tungmetaller fra cellerne. De fremmer rensning ved hjælp af det høje fiberindhold, og på denne måde er sulten også bedre afbalanceret, og blodsukkeret holdes jævnt. Grønt er godt for hukommelse, hud, hår og vigtigst af alt: ilt og cellestruktur i kroppen. 

 

Brændenælde: I nordisk folkemedicin er brændenælde en af ​​de vigtigste urter for dens rensende, immunfremmende og sundhedsfremmende egenskaber. Brændenælde indeholder magnesium, mangan og calcium. Det hjælper med at rense blodet og bruges til rensning og detox.

Grønkål: Grønkål er rig på flavonoider, der både er antiinflammatoriske og fyldt med antioxidanter, som kan beskytte mod forskellige former for kræft. Grønkål indeholder flere komponenter, der er vigtige for hjernens funktion. Blandt andet indeholder B-vitamin folat, som bliver folsyre i kroppen, hvilket kan hjælpe med at opretholde kognitiv evne og beskytte mod demens.

Mint: Mynten indeholder flere vitaminer og mineraler, herunder vitamin C, vitamin E, folsyre, calcium og jern. Har en mild lokal analgetikum og hæmmer betændelse. Bruges til sin gode smag, især som te.

 

Kollagen 

»Kollagen hjælper med at opretholde sunde og mobile led. 

»Kollagen hjælper med at opretholde normalt bindevæv. 

»Hjælper med at opretholde kroppens egen kollagendannelse i huden og hjælper med at forbedre hudens struktur og modvirke rynker og hængende hud. 


»Kollagenmangel kan forårsage muskelsmerter og ledproblemer. 

Empty content. Please select category to preview