Sådan fjerner du skæl i hovedbunden

Skæl findes i forskellige former, og der er forskellige grunde til, at det opstår. Men hvad er skæl egentlig, og hvordan slipper du af med det? Bliv klogere på hovedbundsproblemet her.

Hvad er skæl?

Du har måske allerede forsøgt at nærstudere de små flager, som drysser på dine sorte bluser og som sætter sig i hårbørsten. Disse små flager er enten tørre eller fedtede. Skæl består af døde hudceller, der slipper din hovedbund, fordi nye produceres. Dette er en helt normal fase som alle faktisk oplever. Men det er graden af det, der varierer fra person til person.

Hvorfor får du skæl?

Der er flere forskellige årsager til at skæl opstår. Uanset hvad årsagen til problemet er, kan du i de fleste tilfælde slippe af med det. Jeg har listet de 3 hyppigste årsager til skæl og typer op her. 

 1) Hovedbunden danner for mange hudceller

En overproduktion af gærsvampen ”Pityrosporum Ovale” er den hyppigste årsag til skældannelse. Denne overproduktion gør nemlig, at der dannes ekstra hudceller i hovedbunden, hvilket resulterer i endnu flere døde hudceller – altså skæl.

Der findes også andre svampe, som kan forårsage skæl. Heldigvis kan denne helt almindelige årsag til skæl behandles ret effektivt med de helt rette produkter.

 2) Hovedbunden er fedtet

Skæl kan også skyldes seboroisk-eksem – skæleksem. Synderen til denne skæltype er også hudsvampen Pityrosporum Ovale. Hudsvampen trives bedst i områder med fedtet hud – altså i de områder, hvor der er mange talgkirtler og talg produktion. Det kunne være omkring øjenbryn, på ryggen og i hovedbunden.

3) Klimaet udtørrer hovedbunden og huden

En anden helt almindelig årsag til skæl kan være psoriasis som ca. 165.000 danskere lider af. Sygdommen findes i forskellige former og grader og kan forværres i vintermånederne, hvor huden udtørres og ikke får så meget sol.

Uanset hvilken type skæl du har, er det altid en god idé at give hovedbunden en afrensende kur mindst én gang om ugen. Det kan f.eks. være en peeling-kur udviklet specielt til hovedbundsproblemer.

Hvordan slipper du af med skæl?

Ud over produkter specielt udviklet til at fjerne skæl, kan du også selv afhjælpe problemerne med skæl i hovedbunden, i ansigtet eller på kroppen. Her er 3 tips til, hvordan du kan slippe af med de hvide flager.

1) Undgå sukker                                 

Spis varieret og undgå sukker! Ligesom med mange andre sygdomme kan kost have en væsentlig betydning for skæl. Sukker er inflammatorisk og er derfor med til at skabe betændelseslignende tilstande i din krop.

2) Dyrk motion

Stress har en stor indflydelse på, hvor aggressive skællen er. Du kender det sikkert fra andre hudlidelser som eksempelvis akne-udbrud. En god idé for at afhjælpe hovedbundsproblemet er motion. Motion afhjælper stress, og kan derfor have en positiv effekt på skæl. Husk dog er du meget stresset, må du ikke dyrke hård motion, det skal være en let motion og maks. 15-30 min, fordi når pulsen stiger, så kan det også stresse kroppen for nogle.

3) Brug den rigtige shampoo

Brug af de rigtige hårprodukter, har stor betydning for, hvordan din hovedbund har det. Der er mange forskellige produkter til behandling af skæl, og det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvor aggressiv en form for skæl du har, inden du kaster dig ud i de forskellige produkter.

Snak med din frisør om dit hovedbundsproblem. Frisøren kan nemlig hurtigt finde det rigtige produkt til netop den type skæl, du har.

Nogle gange kan det være nødvendigt med mere end én shampoo, da de indeholder forskellige stoffer til at bekæmpe forskellige tilstande. Få altid en professionel vurdering, så du ikke forveksler det med tør hovedbund.

 

Jeg håber dette indlæg, har givet dig nogle nye måder at anskue dit skæl på og komme af med det en gang for alle.

 

Her er nogle af de produkter som kan hjælpe dig med at komme af med dit skæl - klik på produktet for at læse mere:

Empty content. Please select category to preview