De 3 vigtigste vitaminer for et sundt hår

Vitaminer til håret | De 3 vigtigste for et sundt hår

Har du et trist og livløst hår, der knækker og spalter? Tag et kig på kosten – og spis dig til et lækre hår. Vitaminer og mineraler er nemlig ikke kun vigtige for en sund krop, dit hår har også brug for dem for at holde sig sundt og stærkt. Jeg guider dig igennem vældet af vitaminer og mineraler, der kan have positive effekter på dit hår, så du kan komme et skridt nærmere en sund og smuk manke.

Styrk dit hår indefra

Du er hvad du spiser – ja, den har du helt sikkert hørt før. Og den er god nok!

Din krop og dit hår har brug for vitaminer og mineraler for at holde sig sund. Ud over at pleje dit hår med gode hårprodukter, kan du faktisk også spise dig til et sundt hår indefra.

Først bør du opsøge din læge og få taget en blodprøve, som kan vise, hvilke vitaminer og mineraler du måske mangler. Kroppens ydre påvirkes nemlig af, hvordan du har det indeni. Det kender du sikkert fra stressede perioder, hvor du måske fælder mere, eller hvor din hud slår ud. Det er derfor vigtigt, at din krop er i balance, så dit hår også kan være det.

3 vigtige vitaminer til håret

B-vitamin

Der findes flere forskellige B-vitaminer, og de spiller alle en væsentlig rolle for, hvordan dit hår har det. Mangel på B-vitaminer, særligt biotin, kan forårsage hårtab – hvilket nok er det sidste, du ønsker. Indtag af biotin har kun en synlig effekt på dit hår, hvis din krop har været i underskud af det.

Biotin-indtag øger altså ikke din hårvækst, men hjælper med at stoppe hårtab, hvis biotin-manglen var årsagen til hårtabet. Biotin vil også normalisere din hårvækst, hvilket kan få dit hår til at vokse mere eller hurtigere.

Snup eksempelvis en håndfuld peanuts og spis den med god samvittighed – peanuts har nemlig et højt indhold af biotin!

Derudover er B6 & B12 vitamin også godt for håret.

C-vitamin

Et andet vigtigt vitamin til håret er C-vitamin. C-vitamin bidrager, sammen med jern, til dannelsen af aminosyre, som kroppen skal bruge til at opbygge protein. Aminosyren indgår i proteinet kollagen, som er en betydelig byggesten for dit hår. Desværre nedbrydes den i takt med, at du bliver ældre, og håret bliver dermed gradvist tyndere.

Selvom du muligvis synes, at det lød en smule langhåret, er det egentlig ret simpelt: sørg for at spise godt med C-vitaminer for at styrke dit hår! Du kan heldigvis finde C-vitaminer i rigtig mange madvarer som appelsiner, blomkål og nye sommerkartofler.

E-vitamin

Du har sikkert allerede hørt eller læst om antioxidanters gode effekt på din krop. Men vidste du, at E-vitaminet også er en antioxidant, og at den beskytter kroppens celler mod nedbrydning?

Skriv derfor mælke- og kornprodukter samt æg på indkøbslisten næste gang, du skal handle madvare og spis dig til et sundere hår.

’’Mineraler er også vigtige for et sundt hår.’’

Mineraler til håret

Det er ikke kun vitaminer, der er vigtige for et sundt hår. Mineraler har også en indflydelse på sundt & stærkt hår. De to vigtigste finder du i heldigvis i den helt almindelige hverdagsmadvare.

Jern

Jern er et livsvigtigt mineral for kroppen, da det sørger for, at ilten transporteres rundt. Jern har en kæmpe betydning for mængden af hår på dit hoved. Mangel på jern kan nemlig medføre hårtab, hvilket du helt sikkert ikke ønsker. Den største kilde til jern finder du i kød, kornprodukter og grønne grøntsager.

Magnesium

Magnesium er et mineral, som har en positiv effekt på hovedbundsproblemer som eksempelvis skæl – der desuden kan medføre til hårtab! Består din morgenmad eksempelvis af havregryn og mandler, så er dit indtag af magnesium godt hjulpet på vej.

Og så er der kollagen!

Vi har allerede været lidt inde på effekten af kollagen. Den naturlige mængde af kollagen i kroppen falder, når vi rammer en gennemsnitlig alder af 35 år. Huden bliver gradvist mindre spændstig og hårene bliver grå. Men bare rolig! Du kan heldigvis sikre dig kollagen gennem kosttilskud og i kosten og dermed forlænge dit hårs styrke.

Der findes kollagen i rigtig mange madvarer, og du indtager det sikkert allerede, uden at du selv er klar over det. Kollagen findes nemlig i både kød og grøntsager. Det er særligt oksekød, kål, aubergine og spinat, der indeholder det lækre protein.

Kollagen-tilskud er også en mulighed. Tilskuddet fås både som tabletter og i pulverform. Mængden af kollagen varierer efter mærke og form, så det er en god ide at holde øje med indholdet.

 

Herunder ser du nogen af de mest populære vitaminer hvad angår både hår og hud - klik på produktet for at læse mere:

Empty content. Please select category to preview